привіт Oekraine
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk en Alice
04 Mei 2019 | Oekraïne, Kiev
Met 5 man reisden we met de taxi vanuit Nijkerk naar Schiphol.
Na een goede vlucht van ruim 2 uur zijn we geland op de luchthaven van Kiev, waar we werden opgewacht door Igor, Kolja, Alina, Carmen en Koen.
Na een picknick op de parkeerplaats van het vliegveld, zijn we op weg gegaan naar Bila Tsjerkov een stad 1,5 uur rijden ten zuiden van Kiev.
In die stad werden we uitgebreid geïnformeerd over de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in die stad.
We stopten bij een voormalige synagoge die in de Sovjet tijd door de regering werd ingepikt en die na verschillende pogingen nog steeds niet is teruggegeven aan de Joodse gemeenschap. Zoals dat met meer gebouwen is gebeurd.
We bezochten ook een plek waar een monument wordt gebouwd voor de holocaustslachtoffers uit Bila Tsjerkov. Zoals de 90 kinderen die hier in de buurt in een bos zijn doodgeschoten, waarvan nog steeds niet bekend is waar dat was. Dit monument wordt o.a. met hulp van Christenen voor Israël hier mogelijk gemaakt en zal eind augustus onthuld worden.
De Joodse school waar we vervolgens naar toe gingen is volgens Natella, de directeur, de beste school van Oekraine.
De kinderen worden hier onderwezen in de normale vakken en daarnaast in de Joodse cultuur en geschiedenis en leren ze Hebreeuws.
Verschillende kinderen van deze school gaan in Israel een programma volgen om daar in te burgeren, hun ouders volgen hen dan vaak later. Deze kinderen vanaf 13 jaar gaan dus alleen naar Israël, we hebben enkele van hen ontmoet.
De school is voor de kinderen een huiselijke en warme plek. Daarnaast is de school ook de centrale plek voor de Joodse gemeenschap waar ook de feesten gevierd worden.
Ons bezoek aan de school sloten we af met een heerlijke kosjere maaltijd van Gefillte fisj een Asjkenazisch Joods shabbatsgerecht. Het was voortreffelijk en zeer goed verzorgd.
Voldaan en vol van indrukken reden we weer terug naar Kiev, waar we incheckten in hotel Rus voor onze overnachting.
De meegebrachte kado's en verrassingen hebben we aan Koen meegegeven. Hij was er heel blij mee.
Het weer was vandaag erg lekker, rond 20 graden met een zonnetje en droog. Anders dan in Nederland dus.
04 Mei 2019 - 17:39
Jennie Van De Werken :
Mooi bedankt, fijn om zo mee te reizen. -
04 Mei 2019 - 18:39
Henny Van :