Van Tel Aviv naar het zuiden
Door: Henk
Blijf op de hoogte en volg Henk en Alice
20 December 2018 | Israel, Beër Sjeva
Vandaag hebben we na nog een heerlijk ontbijt, afscheid genomen van ons verblijf in Tel Aviv.
We moesten een stukje lopen om de huurauto op te halen, we passeerden alle verschillende merken autoverhuurders, blijkbaar moesten wij de allerlaatste hebben. Natuurlijk wij weer....
Het ophalen zelf ging voorspoedig, we kregen alleen een andere klasse dan we besteld hadden. We rijden nu in een Honda Civic in plaats van een Nissan Micra. De koffers kunnen nu allebei in de achterklep.
Voor ons onderkomen hebben we een studio op Kibbutz Mashebei Sade in de Negev kunnen boeken. Dit is een van de kibbutzen waar het project First Home in the Homeland wordt uitgevoerd.
Dit houdt in dat Olim (nieuwe immigranten) uit o.a. Oekraine en de voormalige Sovjet-Unie hier worden opgevangen om een warme ontvangst in Israël te ontvangen. Ze leren hier de taal en worden ondersteund bij de inburgering in Israël. We hopen hier morgen meer van te horen en te zien.
Op onze route naar het zuiden wilden we, nu het in de afgelopen tijd wat rustiger is met de raketten vanuit Gaza, ook wel eens gaan kijken in Sderot, de stad die veelvuldig getroffen wordt door de rakettenregen van Hamas.
Het idee om daar te rijden voelde bij ons wel beklemmend, laat staan wat dat is voor de mensen die daar dag in dag uit wonen en leven.
Het viel ons op dat er een hele nieuwe wijk bij wordt gebouwd, ondanks de dreiging willen er blijkbaar nog steeds nieuwe mensen komen wonen.
Na een verder voorspoedige reis kwamen we aan in de Kibbutz en na wat omzwervingen vonden we ons nieuwe onderkomen voor de komende dagen. Dit bleek een stuk meer basic te zijn in vergelijking met Tel Aviv.
We gaan zien of wij hier ook een warme landing krijgen in de komende dagen ;)
Heel warm is het hier vandaag niet, maar met een graad of 15 hebben we toch nog niet heel veel te klagen in vergelijking met Nederland.
We hebben in ieder geval als echte kibbutzniks boodschappen gedaan in de winkel hier en gaan kijken wat Alice hiervan kan fabriceren in onze keuken met alleen een magnetron en een waterkoker.
Het internet is niet zodanig dat we vanavond de finale van Wijs kunnen bekijken, dus die moeten we nog even tegoed houden. Het scheelt dat wij toch al weten hoe het afloopt.
Groetjes uit de Negev,
Henk en Alice
20 December 2018 - 13:12
Pa En Ma:
Mooi, leuk dat jullie zijn wezen kijken in sderot. Heel leuk bij dezelfde kibboets als wij. Daar hebben we een gezicht bij. Wie vertelt jullie morgen over de warme landing. Groetjes uit Bruchen -
20 December 2018 - 18:33
Johandig:
Hoi,
Hoezo basic, in een kibboets had je altijd een erg goede kantine, gezellig met zn allen eten.
Wijs net gekeken, was spannend, gefeliciteerd Henk! Hebben jullie uit Sderot nog scherven meegenomen? Mooi verslag, leuk om jullie zo te volgen. Groetjes van ons.